Contacto Mapa Web
Iniciar sesión Registrarse
Español Valencià Català Gallego Euskera English
Hotel Don Manuel
  • Gob Menorca
  • Diseño web a medida
  • su empresa aquí
  • Asociación Española Contra el Cancer
Texto a buscar:
Buscar en:
Publicidad

Cal definir la capacitat de càrrega nàutica de Menorca

GOB
Aumentar texto
Disminuir texto
miércoles, 6 de febrero de 2019


Fa anys que a Menorca es van afegint pantalans, camps de boies i rampes per a facilitar l’activitat nàutica. Es va incrementant constantment l’oferta sense que ningú estigui analitzant si la capacitat de càrrega del litoral ja s’està superant.

Recentment ha sortit a exposició pública el Pla General de Ports de Balears. El GOB ha presentat al·legacions en algunes qüestions referents a Menorca.

Es considera que l’esborrany del Pla incorpora filosofies interessants per a respondre a les necessitats nàutiques de manera més imaginativa per tal de no haver de dependre sempre d’amarraments en làmina d’aigua, com són les rampes de varada, els estacionaments d’embarcacions a terra i d’altres. És una passa important mirar de respondre a la demanda amb solucions manco impactants.

Però es detecta una mancança que resulta clau en un Pla, i és respondre prèviament si cal continuar ampliant l’oferta per respondre (infinitament?) a aquesta demanda. Per aquest motiu, s’ha sol·licitat que el Pla de Ports incorpori una anàlisi sobre la capacitat de carrega nàutica de les illes i sobre el nivell de saturació que es pot estar donant en alguns indrets.

De la mateixa manera que s’ha entès que no resultava convenient ampliar els aparcaments de les platges sense preveure un sostre màxim, sinó adequar l’oferta d’estacionament a la capacitat d’acollida de cada platja, també caldria incorporar al Pla la capacitat nàutica de cada illa i la pressió actual que es registra.

Això és factible a partir d’analitzar en cada cala i platja que rep visites nàutiques, una ordenació bàsica que descompti la zona dedicada a banyistes i les àrees amb hàbitats submarins d’interès (a no ser que disposin de camps de boies que evitin l’ancoratge) i defineixi la capacitat per a barques de cada indret. La suma dels diferents llocs dirà quina és la possibilitat d’acollida.

Cal tenir present també que l’excessiva pressió nàutica sobre una determinada zona acaba per degradar el seu atractiu. Sigui per afectació al fons marí, per contaminació de les aigües o per la pròpia sensació de massificació que puguin tenir els usuaris o la ciutadania que gaudeix del litoral des de dins o de fora de les embarcacions.

Per altra part, en el Pla es detecten actuacions que incrementen la pressió humana sobre zones que fa pocs anys que ja han experimentat ampliacions en aquest sentit, com ara el creixement del port esportiu d’Addaia, on s’afegeix una zona que duplica la zona d’aigua que s’ha estat usant amb aquesta finalitat.

Cal tenir present que no fa gaire anys ja es va fer una reorganització i un increment substancial del nombre d’amarraments de la zona adjacent de cala Molí. La constatació d’un intent de nova ampliació d’oferta uns anys després demostra la necessitat de definir primer la capacitat de carrega per no actuar sense cap sostre.

A les al·legacions presentades també s’exposen els perills potencials de les rampes de varada, que impliquen sovint punts on es duen a terme reparacions i manteniment d’embarcacions. Al respecte, cal recordar que en aquests tipus d’activitat (rascat, pintat, canvis d’oli, etc) s’acostumen a generar residus (sòlids, líquids o en pols) de materials altament contaminants.

És per aquests motius que es demana que es prohibeixin les labors de manteniment i reparació en aquestes zones i que el Pla prevegi espais on hi pugui haver garanties de control de líquids, sòlids i aerosols, de forma que no s’afecti l’entorn proper (ni cap a terra ni cap al mar) i es faci una recollida controlada de qualsevol residu.

Així mateix, s’ha exposat la necessitat de definir concretament els aparcaments vinculats a les rampes de varada. En aquest sentit, el Pla cita diferents llocs (Es Grau, Cala Molí i Macaret, Sant Tomàs...) on es preveu actuar per generar noves zones d’aparcament per a vehicles i remolcs, que complementin el servei previst per les rampes de varada.

Però no es detallen les zones, només es dibuixen grans extensions dins les qual es suposa que caldrà concretar. Aquest manca de definició impedeix valorar adequadament si els impactes a generar poden trobar-se equilibrats amb els serveis que es volen oferir.

A tall d’exemple, la zona des Grau va tenir un increment molt substancial d’aparcament fa uns anys i no s’entén que ara es vulgui incrementar de nou aquest servei. També cala Molí i Macaret troben limitacions no fàcils de resoldre.
0 comentario/s
Inserta un comentario
Cal definir la capacitat de càrrega nàutica de Menorca
Nombre  o identifícate
Correo electrónico:
Comentario:
Introduzca código: Capcha
NORMAS DE PARTICIPACIÓN
  • Las opiniones pertenecen única y exclusivamente a los usuarios y no a PORTALDETUCIUDAD.com
  • PORTALDETUCIUDAD.com no se hace responsable de los comentarios que aquí se escriban.
  • PORTALDETUCIUDAD.com se reserva el derecho de eliminar cualquier comentario que esté fuera de lugar.
  • No está permitido escribir comentarios fuera de la legislación vigente española, ni escribir injurias que atenten contra el honor de las personas.
  • También podrá deshabilitar la introducción de mensajes para preservar la imagen y el honor de las personas.
Portaldetuciudad SL, con cif B10448579 y dirección postal Calle Gredos 24 de Cáceres, teléfono 927233244 y email info@portaldetuciudad.com, como responsable del tratamiento de los datos recogidos en este formulario, trata la información que nos facilita con el fin de enviarle información relacionada con productos y servicios por cualquier medio (postal, email o teléfono) e invitarle a eventos organizados por la empresa. La legitimación se realiza a través del consentimiento del interesado. Los datos proporcionados se conservarán mientras no solicite el cese de la actividad.Los datos no se cederán a terceros salvo en los casos en que exista una obligación legal. Usted tiene derecho a obtener confirmación sobre si en Portaldetuciudad SL estamos tratando sus datos personales por tanto, tiene derecho a acceder a sus datos personales, rectificar los datos inexactos o solicitar su supresión cuando los datos ya no sean necesarios para los fines que fueron recogidos. Más información en nuestra política de privacidad.
Cartelera - Cine
El Tiempo
El tráfico - DGT
empresas
RSS Noticias
Colaboran:
PORTALES DE LA RED PORTALDETUCIUDAD.com
® Todos los derechos reservados - Guía de ocio, empresas, turismo y servicios de tu ciudad.
Web optimizada para una resolución mínima de 1024px y navegadores IE 7.0 y Mozilla 3.0 o superiores.