LA TRUP GUANYA LA CONVOCATÒRIA DE COPRODUCCIONS TEATRALS AMB ARMINDA, DE JOAN RAMIS I RAMIS
Español Valencià Català Gallego Euskera English
Noticias de actualidad y última hora. Noticias locales y regionales en <strong>Menorca</strong> Menorca

LA TRUP GUANYA LA CONVOCATÒRIA DE COPRODUCCIONS TEATRALS AMB ARMINDA, DE JOAN RAMIS I RAMIS

LA TRUP GUANYA LA CONVOCATÒRIA DE COPRODUCCIONS TEATRALS AMB ARMINDA, DE JOAN RAMIS I RAMISTeatre Principal de Maó sábado, 27 de marzo de 2021

La proposta de la companyia menorquina, que recupera el text inèdit de l’autor il·lustrat quan es compleixen 250 anys de la seva creació, obté el vot unànime de la comissió avaluadora per combinar «tant el valor patrimonial com la innovació artística i els valors educatius».

La companyia La Trup ha guanyat la convocatòria de coproduccions d’espectacles teatrals llençada pel Teatre Principal de Maó per a la temporada 2020/2021 amb el projecte Arminda, una història d’homes, una adaptació de l’obra de teatre en vers que Joan Ramis i Ramis va escriure el 1771 i de la qual enguany es compleixen 250 anys.

El muntatge elegit està valorat en 28.572 euros, dels quals el Principal n’aportarà 20.000 (IVA inclòs) a través d’aquesta convocatòria. El suport de la institució no serà només econòmic ja que la companyia hi podrà fer una setmana de residència artística i tècnica a començaments d’octubre, a més d’estrenar-hi l’obra, previsiblement el 9 del mateix mes.

Sobre l’obra guanyadora

El text de Joan Ramis i Ramis, inèdit, és una tragèdia (o drama, segons la consideració del mateix autor) de tema amorós i estil neoclàssic, amb la singularitat de ser un dels dos textos plenament representatius del neoclassicisme en català, els dos del mateix auror: Lucrècia (1769) –adaptada també per La Trup i estrenada l’any 2012, amb cinc premis i més d’un centenar de representacions- i Arminda (1771).

Escrita en versos alexandrins aparellats, l’obra de l’autor menorquí explora temes universals com l’amor i s’aboca, seguint les pautes il·lustrades, a la defensa de la raó enfront de la passió. És també representativa dels valors masclistes de l’època –Arminda, la protagonista, és objecte de les passions, poders i manipulacions de tres homes-, una lectura que l’adaptació de La Trup revisarà amb una mirada crítica i feminista sense alterar el text, tot valent-se del recurs de la bitonalitat que permetrà, d’una banda, la interpretació íntegra de l’obra original i, d’altra, la irrupció de la realitat a través d’accions performatives.

«Per una banda –expliquen des de La Trup- oferirem un passi sencer de l’obra de Joan Ramis i Ramis; a això no hi renunciarem. I ho farem amb la voluntat de gaudir del seu vers i de les convencions teatrals de la seva època, de retre-li un merescut homenatge». Però, per altra –afegeixen- «treballarem els temes de l’obra des d’un punt de vista actual, sense veneració ni mitificació del passat, conscients de la necessària contextualització, però també empesos per la responsabilitat de superar velles concepcions morals, amb una voluntat decidida de progrés social que, en aquest cas, identifiquem totalment amb els feminismes actuals».

Amb tot, la gran motivació de La Trup a l’hora de plantejar aquest nou muntatge, que tindrà una versió comercial i una educativa, ha estat «el sentiment de deure moral» dels professionals de les arts escèniques de Menorca amb Joan Ramis i Ramis, «l’autor dramàtic menorquí més important de la nostra història» i «de la literatura dramàtica del segle XVIII en català».

L’equip que donarà forma a aquesta adaptació de perfil innovador està format majoritàriament per professionals menorquins, amb Sergi Marí a càrrec de la direcció; Montse González i Agnès Romeu, de la dramatúrgia; Marga de la Llana, de l’escenografia i vestuari l’escenografia i el vestuari. Els intèrprets seran Queralt Albinyana, Rodo Gener, Eugeni Marí, Josep Mercadal, Xavier Núñez i Àlvar Triay.

La resolució de la comissió avaluadora

La comissió avaluadora, reunida dijous 25 de març, va resoldre per unanimitat que Arminda, una història d’homes fos el projecte guanyador d’entre els set presentats «per ser una proposta que combina tant el valor patrimonial com la innovació artística i els valors educatius», fent especial atenció al «seu interès cultural i compromís amb les lletres menorquines, atès que recupera un text original inèdit en el seu 250è aniversari de l’únic dramaturg il·lustrat menorquí».

Així mateix, els membres de la comissió van valorar «la paritat de l’equip, format majoritàriament per professionals menorquins, així com la serietat del projecte, l’objectivitat pressupostària i l’ambició del pla d’explotació» i van destacar que hagi estat l’única proposta amb un projecte educatiu associat, «una aposta que fomenta la creació de nous públics i dona a conèixer la figura dels clàssics menorquins entre els més joves».

Els integrants de la comissió van ser els següents: Antoni Carrillos, membre del Patronat de la Fundació Teatre Principal de Maó; Àngela Vallés, gerent del Teatre Principal de Maó; Aina Tur, dramaturga i responsable de programació de la Sala Beckett; Tomeu Amengual, director del Teatre de Manacor; Josep Marquès Oleo, gerent del Teatre des Born; i Neus Ribas, freelance especialista en producció d’espectacles i anteriorment tècnica de Música i Arts Escèniques de l’Institut d’Estudis Baleàrics.

Colaboran:Ajuntament Es MercadalAjuntament Es CastellAjuntament de CiutadellaAjuntament de FerreriesAjuntament de Maó
PORTALES DE LA RED PORTALDETUCIUDAD.com
Condiciones de uso - Política de privacidad - Política de cookies